Filosofian illat syksyllä 2018: Ihminen luonnossa

Syksyllä Filosofian illat menevät metsään. Mitä ihminen tekee luonnossa? Miltä luonnossa tuntuu, ja mitä siellä on olla?

 

Jukka Mikkonen
Jukka Mikkonen

Suomalaisten esteettiset metsäkäsitykset

ke 12.9. klo 18 Metso-kirjaston Kuusi-sali (huom. poikkeuksellinen paikka!)

Filosofian tohtori Jukka Mikkonen puhuu metsän estetiikasta.

Metsien virkistyskäytössä pidetään tärkeinä metsien tarjoamia esteettisiä elämyksiä. Myös metsiensuojelussa viitataan metsien esteettisiin arvoihin. Mutta mitä on esteettinen luonnonarvostus ja mitä ovat metsien esteettiset ominaisuudet? Millaisia ovat suomalaisten esteettiset metsäkäsitykset?

Illan juontaa niin & näin -toimittaja Risto Koskensilta.

Keskustelutilaisuus: Ihminen luonnossa

ke 3.10. klo 17 Metson lava (huom. poikkeuksellinen paikka!)

Kirjailija Anni Kytömäki ja FT, tutkija, filosofi Ville Lähde keskustelevat luontosuhteestamme.

Ihmislaji on osa luontoa, mutta ihmisen vaikutus muuhun luontoon on omassa lajissaan. Millaisia luontosuhteita meillä on ja miten ne toteutuvat käytännössä? Mihin ihmisen luontosuhde juontaa juurensa? Miten luontosuhde muuttuu elämän mittaan ja onko sitä mahdollista tietoisesti muokata?

***

Filosofiat illat on kirjastonhoitajana ja filosofian professorina työskennelleen Raili Kaupin (1920–1995) 1985 perustama keskustelutilaisuuksien sarja. 30-luvulla kokoontuneen filosofisen kirjastokerhon eräänlaisena perillisenä se on viime vuosina tarjonnut yhteiskunnallisesti ja kulttuurisesti painavaa asiaa yleistajuisina alustuksina ja ajatustenvaihtoina.

Tapahtumasta on 1998 alkaen vastannut filosofinen aikakauslehti niin & näin (1994–) yhteistyössä Tampereen kaupunginkirjaston ja nyttemmin myös Tampereen seudun työväenopiston kanssa.